za 18 mei 2019

Tijdstip:
 16:00  - 17:00
Prijs:

Concert door barok ensemble van grote klasse
- In Freundschaft - alternatieve versies van achttiende-eeuwse Duitse klassiekers
Het volgende concert in de serie Klassiek in de Kerken is op zaterdag 18 mei. Het 9-koppige Ensemble Odyssee speelt op hoog nivo werken van Bach, Telemann, Graupner en Fasch. Het concert is in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel, van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze. De toegangsprijs inclusief een drankje na afloop is  € 15, kinderen t/m 12 jaar € 10.  Reserveren is aanbevolen: .
Odyssee heeft als kernbezetting viool, blok-fluit, hobo en klavecimbel. In dit programma spelen negen artiesten. Het barokensemble is in Amsterdam gevestigd en ziet zichzelf als één van de jonge exponenten van de oude-muziekbeweging in Nederland. De instrumentalisten houden de principes van de pioniers hoog, maar weten daarbij ook een eigen aanpak te vinden. Uit de pers: dit ensemble is van grote klasse in al zijn geledingen en zorgt voor gave prachtinterpretaties”; de uitvoering is ontroerend waar het moet, fris en fruitig waar het kan".
In het jaar 1723 kwam de positie van de cantor aan de Thomaskirche in Leipzig vrij. Onder degenen die voor deze prestigieuze post in aanmerking kwamen waren vier van Duitslands meest befaamde componisten: Bach, Telemann, Fasch en Graupner. Bach heeft de post uiteindelijk gewonnen, hoewel hij toentertijd minder geliefd was dan zijn rivalen. Ondanks het feit dat Bach tegenwoordig het bekendst is, is van alle vier de componisten een zeer grote collectie aan composities overgeleverd, waarvan in de laatste decennia veel uitgevoerd en opgenomen is. Vele werken zijn zelfs tot bekende klassiekers van de barokmuziek geworden.
Verschillende stijlen
Terwijl het moderne publiek naar authentieke uitvoeringen van historische originelen zoekt, had het publiek in de achttiende eeuw een heel ander perspectief. Het was zeer gebruikelijk dat er van een stuk meerdere versies bestonden, die naar gelegenheid in verschillende bezettingen werden uitgevoerd. Meestal is één versie van een bepaald stuk tegenwoordig als standaardwerk bekend en zijn de alternatieven in vergetelheid geraakt.

In dit programma presenteert Odyssee enkele van deze minder bekende versies van Duitse meesterwerken samen met minder gespeelde suites en concerten voor houtblazers. Het programma geeft een beeld van de verschillende stijlen die in die tijd in Duitsland naast elkaar bestonden: een smaakvol mengsel van Franse, Italiaanse en Duitse karakteristieken.

Spelers van Odyssee
Odyssee heeft vier kernleden. Anna Stegmann is een gepassioneerde blokfluitspeler van oude en moderne muziek. Naast solo en ensemble werk, geeft Anna masterclasses en is jurylid bij concoursen. Andrea Friggi studeerde orgel, klavecimbel en continuo. Hij heeft opgetreden als solist, dirigent en continuo speler in veel prestigieuze plaatsen. Hij speelt regelmatig met Anna Stegmann. Hoboïst Georg Fritz studeerde in Salzburg, Linz en Amsterdam. Hij heeft op barok, klassieke en romantische instrumenten opgetreden over heel Europa, Israel en Turkije. Eva Saladin (viool) studeerde in Amsterdam en Basel. Zij is freelancer die orkesten en kamermuziek ensembles combineert met solo optredens. In Boxtel worden deze kernleden bijgestaan door Ivan Iliev en Nadine Henrichs (viool), David Alonso Molina (altviool), Agnieszka OszaƄca (cello) en Carina Cosgrave (violone).

Volgende concert
Op zaterdag 7 september treedt het Ariosto zangensemble op in de Sint-Petrus basiliek. Uit het 15e eeuwse Eton Choir Book brengt Ariosto een voorstelling in samenwerking met jonge mensen en middels verschillende kunstdisciplines - instrumentale en vocale muziek, toneel en  licht-projectie.